Haptonomische zwangerschapsbegeleiding
Haptotherapie, Zwangerschap

Een ongeboren kind laten voelen dat hij welkom is heeft betekenis voor zijn hele verdere leven. Hij is in vertrouwde handen en voelt dit door het contact dat zijn ouders met hem zoeken. Het kind volgt de uitnodigende beweging van hun handen en gaat er naar toe, zal in de omvattende handen van zijn ouders gaan liggen. Beide ouders bevestigen hun natuurlijke gevoelens door het kind een tastbaar welkom te heten. Ze leren hun kind kennen en die her-kenning is er weer na de bevalling: ‘we kenden je al voordat je geboren was ’.

Wat is haptonomische zwangerschapsbegeleiding?

Haptonomie heeft te maken met aanraken, met gevoel voor elkaar en voor de baby.
Kernwoorden in de begeleiding zijn:

  • contact,

  • welkom,

  • ruimte,

  • verzachten.

Contact maken met de baby gaat haast vanzelf, de baby ontwikkelt een gevoel van veiligheid en voelt de vertrouwde handen die hem omvatten. Het verschil in de manieren van aanraken wordt door de ouders duidelijk gevoeld en ook de aanraking naar de baby wordt intenser, er zit meer uitnodiging in: laat je maar voelen, laat maar voelen wie je bent.
De tast is een zintuig dat al vroeg in de zwangerschap ontwikkelt en is heel belangrijk voor de baby. Het kindje voelt de moeder, de vader vertegenwoordigt voor hem de buiten-wereld.
Hij krijgt contact met zijn omgeving en voelt dat hij welkom is, dat er al veel van hem gehouden wordt. Zo verwelkomen de ouders hun baby al tijdens de ontwikkeling in de baarmoeder.
Voor de vader is het een ervaring om letterlijk en figuurlijk te helpen ruimte voor de baby te maken. De moeder ontwikkelt met hem het gevoel om de baby in haar schoot optimaal te dragen.
Samen oefenen de ouders de houdingen om ontsluitingsweeën op te vangen en ervaren wat voor hen de meest prettige houding is en hoe pijn kan verminderen door te verzachten.
Bij het persen zoeken we naar een houding die voor de ouders samen prettig is en waarbij de geboorte zo natuurlijk mogelijk plaats kan vinden.
In de laatste bijeenkomst voor de geboorte besteden we aandacht aan het omgaan met de baby en het oppakken en dragen van de baby, dit vindt een vervolg na de geboorte.

Praktische informatie.

Het is een begeleiding voor de a.s. moeder, de a.s. vader én voor de baby.
Alle drie worden erbij betrokken.
Er zijn vijf ontmoetingen vóór de geboorte en één erna met de baby. De beste tijd om te beginnen is met ongeveer twintig weken zwangerschap als de baby goed gevoeld wordt door de moeder. Elke ontmoeting duurt één uur en begint met een kort gesprek waarna er veel geoefend wordt.
Op dit moment is het mogelijk om op dinsdag- en vrijdagavond af te spreken en ook op zaterdag overdag.

De kosten zijn € 60,- per uur inclusief BTW. (prijswijzigingen voorbehouden)
Ziektekostenverzekeraars vergoeden dit meestal niet. 


Haptonomische zwangerschapsbegeleiding wordt verzorgd door: