Haptotherapie
Haptotherapie, Volwassenen

Wat is haptonomie?

Haptonomie houdt zich bezig met aanraken, voelen, direct lichamelijk contact, met de ontwikkeling van het menselijk gevoelsleven en de ontwikkeling van de tastzin, met houdingen, bewegingen en gebaren.
In een haptonomisch contact leer je 'luisteren' naar je eigen lichaam door serieus te nemen wat je dan voelt. Je wordt je opnieuw bewust van je lichaam en je gevoelssignalen.
Aan de hand van wat je zo ontdekt, kun je nagaan hoe gevoelens en lichamelijke signalen je dagelijks leven en je manier van in het leven staan beïnvloeden.

Binnen de haptonomie gaan we uit van de eenheid van lichaam en geest, we zeggen ook wel: ik 'ben' mijn lichaam, en niet: ik 'heb' een lichaam.
Met het lichaam dat we zijn, staan we in de wereld en gaan we om met alles wat zich aandient: met liefde en intimiteit, met agressie, met pijn, met angst, met grenzen. We lopen met ons lijf, we denken ermee, we worden ermee boos en verdrietig en blij, we omhelzen ermee en we houden ermee af.

Wat bedoelen we met voelen?

Je kunt voelen met je huid. Je huid is je tastorgaan en is het grootste zintuig dat je hebt. Baby’s leren de wereld kennen door te betasten en daar kwaliteiten aan te verbinden: wat voelt goed (en daar wil ik naar toe) en wat voelt niet-goed (en daar wil ik van weg).
Ook als je groter bent, wil je vaak aanraken om iets goed te kennen: je kunt zien of een sinaasappel goed is, toch wil je hem eerst even betasten; als je iemand voor het eerst ontmoet is het niet genoeg om hem aan te kijken, je wilt ook zijn hand schudden.

Je kunt ook voelen buiten jezelf. Je kunt iets of iemand in je gevoel opnemen. Je eigen auto draai je zo in een parkeerplaats, met een vreemde auto is dat heel wat ingewikkelder. Je kunt je heel verbonden voelen met iemand, ook op afstand. Je kunt de stemming aanvoelen in een ruimte die je betreedt.

Je kunt ook voelen naar binnen toe. Hoe voel je je? Wat roepen dingen, mensen, gebeurtenissen in je op? Voel je je blijheid, je angst, je verdriet, je boosheid? Voel je wanneer je een grens overschrijdt of wanneer anderen jouw grenzen overschrijden? En wat doe je daarmee?

Terug naar de haptonomie - haptotherapie 

In de haptotherapie (de therapeutische toepassing van de haptonomie) houden we ons bezig met al deze schakeringen van het gevoel.
We werken veel met aanraking, omdat het geraakt worden op je lichaam de meest directe toegang geeft tot het geraakt worden in je gemoed.
Zo kun je heel direct ontdekken en ervaren hoe je reageert - op je eigen unieke wijze - op aanraken, op verbinden of afsluiten, op grenzen, op pijn, druk en belasting.
Daardoor ligt ook de weg open om daar waar je vastloopt door je eigen manier van doen, te ontdekken hoe je dingen anders kunt doen.

Waarvoor kun je terecht bij een haptotherapeut? 

  • Spanningsklachten: lichamelijke spanning, spanningshoofdpijn, hyperventilatie, burn out, stress, overspannenheid, etcetera.

  • Vragen of klachten over het gevoel: als je merkt dat je voornamelijk 'op je verstand' leeft, als je vastloopt met je gevoelens of er geen weg mee weet, als je moeite hebt met grenzen te voelen en te stellen, als je moeite hebt je gevoelens te uiten, als je merkt dat je in relatie en communicatie met anderen steeds weer tegen dezelfde dingen aanloopt en daar meer kijk op wilt krijgen.

  • Vragen op het gebied van persoonlijke groei en zingeving

  • Verwerkingsproblematiek na verlies en traumatisering (rouwverwerking; omgaan met de gevolgen van (seksueel) geweld of emotionele verwaarlozing; veranderingen in lichaam en lichaamsbeleving door bijvoorbeeld ziekte / operaties)

  • Psychische problematiek (o.a. depressie)

  • Negatief lichaamsbeeld / zelfbeeld

  • Ook met lichamelijke klachten kun je naar de haptotherapeut, met name als dit chronische klachten betreft. Je kunt dan leren beter met je lichaam en met grenzen om te gaan en je klachten een plaats te geven in je leven.

Door je in de haptotherapie bezig te houden met wie je bent en hoe je in het leven staat, door je verstand en je gevoel met elkaar in evenwicht te brengen, door je gevoelsleven te ont-dekken, kun je groeien naar een rijker en voller bestaan, naar meer heel-zijn.

Hoe kom ik bij een haptotherapeut?

Je kunt zelf contact leggen met een haptotherapeut. Je kunt ook doorverwezen worden door een (huis)arts, maatschappelijk werker, psycholoog of psychiater.

Wat zijn de kosten?

  • Haptotherapie voor volwassenen/kinderen individueel:  €  80,- (50-60 minuten)

  • Haptotherapie voor relaties:                                          € 100,- (1,5 uur)

Door veel ziektekostenverzekeraars wordt hier een gedeelte van vergoed. Meer informatie over vergoedingen vindt u op deze pagina van de VVH.

Meer informatie over haptotherapie vindt u op de website van de VVH: www.haptotherapeuten-vvh.nl.

Mocht u klachten hebben over de behandeling en wij komen daar in onderling overleg niet uit, dan is er de mogelijkheid tot een klachtenprocedure, zoals vastgelegd in de Wet kwaliteit klachten en geschillen zorg (Wkkgz). 

Haptotherapie in de media

Een aardig filmpje over wat haptotherapie kan zijn. Een kleine kanttekening: het is niet per definitie zo dat we begínnen met op de bank gaan en aanraken. Dat zal altijd afhangen van de vraag waar je mee komt, en vooral ook waar je zelf aan toe bent. Wat (dus) wel áltijd een belangrijk onderdeel zal zijn van de therapie is het kunnen (of leren) aanvoelen en vervolgens aangeven van je eigen grenzen. 

Wij hebben samen met de andere haptotherapeuten van Almere-Stad en Almere-Haven een gezamenlijke facebookpagina, waar wij op gezette tijden teksten, berichtjes en aankondigingen van workshops op plaatsen. 


Haptotherapie wordt verzorgd door: