Onderzoek naar de effecten van Mindfulness
Geplaatst op: 11 November 2009

Mindfulness is een relatief nieuwe behandelmethode die sinds enige tijd ook in Nederland wordt toegepast. Mindfulness komt oorspronkelijk uit het Boeddhisme en wordt momenteel veelal als extra element toegevoegd aan de cognitieve therapie (MCGT= Mindfulness based cognitive therapy). Het bijzondere van deze aanpak is de toevoeging van meditatie en oplossingsgerichte technieken.

Mindfulness is vooral goed voor mensen die blijven piekeren over het verleden of tobben over de toekomst. Mensen kunnen zo in beslag genomen worden door hun verleden of de toekomst dat ze ‘vergeten’ om in het ‘hier en nu’ te leven. Daar probeert mindfulness verandering in te brengen.

Mindfulness blijkt veel succes te hebben als behandeling van depressie. Dit wordt verklaard door het feit dat mindfulness zich net als de 'traditionele' cognitieve therapie richt op de invloed van het denken op de stemming. Maar is het doel van de cognitieve therapie negatieve gedachten omzetten in evenwichtigere gedachten, bij Mindfulness mogen alle gedachten er zijn, ook de negatieve maar wordt geleerd de aandacht anders te richten, zodat negatieve gedachten niet gaan overheersen.

Mindfulness wil ruimte geven aan de emotionele ervaring van het moment, zonder deze emoties als een weerspiegeling van de situatie te zien. Er wordt een duidelijk onderscheid gemaakt tussen de emotie en de situatie. Ook verschilt MBCT van cognitieve therapie doordat er niet alléén gewerkt wordt met gedachten. Ook de ademhaling, het lichaam en de emoties spelen mee. In plaats van te reageren op een ‘ingesleten’ negatieve of wantrouwige manier, wordt geleerd vanuit innerlijke rust adequaat en positief te reageren op een situatie.

Mindfulness bestaat over het algemeen uit een reeks van 8 - 12 behandelsessies.

Onderzoek heeft uitgewezen dat dankzij toepassing van mindfulness de helft van de mensen die minimaal drie keer een episode van depressie hebben doorgemaakt géén terugval meer krijgt.
bron: http://www.depressiecentrum.nl
 

Artikelen overzicht